Het Witte Pand

Het Witte Pand
Het Witte Pand
Het Witte Pand
Het Witte Pand
Het Witte Pand
Het Witte Pand
Het Witte Pand

Het Witte Pand is gevestigd in een voormalige dakpannendrogerij. Het is een beeldbepalend historisch gebouw langs de rivier de Vecht. Het Witte Pand is een van de laatst overgebleven restanten van de op scheepvaart georiënteerde industrie uit Utrecht. In de periode 2011-2013 is het pand door SWK030 volledig gerenoveerd en verbouwd tot Artist Residence voor de culturele sector. Inmiddels worden alle 4 de appartementen verhuurd als permanente woon-werkruimtes. Het gebouw heeft sinds 2013 de status van gemeentelijk monument. Het Witte Pand is een initiatief van SWK030 creatieve huisvesting in samenwerking met de gemeente Utrecht.
Er zijn vier ruime zelfstandige appartementen gecreëerd die ieder over twee verdiepingen beschikken. De hoge 1e verdieping voelt door de grote raampartijen, een nok van 6 meter hoog en de klassieke houten vloeren aan als een ruime loft. De werkkeuken en badkamer zitten op de begane grond en zijn van alle gemakken voorzien. Ieder appartement heeft zijn eigen sfeer gekregen door specifiek kleurgebruik.

locatie en omgeving
Het Witte Pand ligt in de buurt Hoogstraat en omstreken even buiten het centrum. Het is een kleinschalige, gemoedelijke en rustige woonwijk. Langs de Vecht is het 15 tot 20 minuten wandelen, of 5 minuten fietsen naar het centrum van Utrecht. De Vecht gaat via een historisch stukje stad vanzelf over in de Oude Gracht, het centrum van Utrecht.

Appartementen
Appartement New York is met 86 m2 zeer ruim. Het appartement heeft een groene steunkleur.
Appartement Napels (steunkleur karmijnrood) is net als appartement Palermo (steunkleur koolzaadgeel) 58 m2 groot.
Appartement Catania (63m2) is een van de twee hoekappartementen. De trap en de keuken op de begane grond hebben een blauw kleuraccent.
Alle appartementen beschikken over een volledig ingerichte keuken. De badkamer is voorzien van een douche en wastafel.  Beiden bevinden zich op de begane grond.

De Stijl in het Witte Pand
'De vier totaal lege appartementen hadden alleen een bestaande houten vloer tussen de begane grond en de verdieping. De plaats van de trap was door ons te bepalen. De ruimte van de verdieping volgde intern de vorm van de kap en de oorspronkelijke relatief zware houten spanten zijn daarin heel prominent aanwezig. De nekhoogte van het Witte Pand is circa 6 meter. De ruimtelijke kwaliteit van deze verdieping sprak het collectief zo aan, dat aan deze ruimte behalve het trapelement met een in de trapafscheiding geïntegreerd schrijftafeltje alleen een slaapentresol is toegevoegd voor de grotere appartementen. Deze entresol is alleen deels in appartement New York gerealiseerd. Op de begane grond zijn in de zone van 190 cm achter de toegangsdeuren van de appartementen de garderobe, het toilet, een kast wasmachine/cv, meterkast, toegang doucheruimte en trapopgang gesitueerd. Het kookgedeelte is in het verlengde van de trapopgang geplaatst.

Het wit van de muren en het dak aan de buitenzijde van het pand is ook doorgezet voor de wanden en de plafonds aan de binnenzijde van de appartementen. De houten spanten, de houten verdiepingsvloer en de traptreden zijn zwartbruin gebeitst. De vloer van de begane grond is afgewerkt met een licht grijze gietvloer. Met dit kleurenschema in de appartementen was er bij de architecten een grote behoefte om een levendig kleurelement toe te voegen die de begane grond en de verdieping kon verbinden zonder het wit van de wanden en de plafonds aan te tasten. Het ruimtelijk element dat zich hiervoor bij uitstek leende was de keukenombouw die overgaat in het trapelement en de trapafscheiding op verdieping. Voor de vier appartementen wilden de architecten vier sprekende kleuren toepassen, drie primaire kleuren en de meikleur groen. Om deze kleuren ondanks hun verschillen gelijkwaardig naast elkaar te kunnen zetten is voor de uitvoering gekozen voor RAL 5002 (utramarijn) in appartement Catania, RAL 1021 (koolzaadgeel) in appartement Palermo, RAL 3002 (karmijnrood) in appartement Napels en RAL 6018 (groen) in appartement New York. Op een subtiele manier zijn deze kleuraccenten aan de buitenzijde zichtbaar gemaakt door de kokers van de doorvalbeveiliging voor de verdiepingsramen ook in deze kleuren te spuiten met uitzondering van de naar buiten gekeerde zijde van deze kokers die wit zijn gelaten.
Hiermee was de transitie afgerond van een voormalige dakpannendrogerij, een industieel gemeentelijk monument, naar vier appartementen in het maatschappelijk vastgoed voor een “artist residence” met in de kleurstelling een knipoog naar de Stijl'.

ARCHITEKTENKOLLEKTIEF
Det Eeldert & Hay Sprunken
Privacy statement Grafisch ontwerp en website: RAMDATH